Før du kan oprette indhold på siden, skal du være medlem af Dansk Dynamit. Det er gratis og hurtigt at oprette sig.

Seneste kommentarer

Reklamegigant stjæler fra dansk afgangsstuderende

Den danske designer og afgænger, Peter Ørntoft, blev noget chokeret da han så den nyeste kampagne fra det brasilianske reklamebureau Young & Rubicam: One Graphic Says it All. Det var nemlig en komplet kopi af hans afgangsprojekt Infographics in Context, som vi før har rost her på Dansk Dynamit.

- Jeg tænkte, det kan ikke være rigtigt. Jeg havde forberedt mig på, at man nok ikke kunne gardere sig imod, at nogle brugte samme ide. Og det er jo heller ikke fordi mit koncept er hundrede procent banebrydende. Men jeg var rystet, da jeg så, at de havde gjort et så lille forsøg på at gøre det anderledes. De havde simpelthen kopieret det direkte. Det var jeg rystet over. Og meget overrasket faktisk. Specielt når det er så stort et reklamebureau, siger Peter Ørntoft.
 
Peter Ørntofts projekt handler om informationsgrafik. Det vil sige, at han for eksempel bruger data fra en meningsmåling og sætter den op med fotos, der passer til emnet. For eksempel illustrerer han danskernes holdning til muslimske tørklæder i det offentlige rum på et foto af netop en muslimsk kvinde, hvor hendes hijab - hendes tørklæde - udgør selve cirkeldiagrammet. Præcis det samme gjorde reklamebureauet i deres kampagne.
 
Lignede hinanden for meget
 
Efter at have rådført sig med en jurist skrev Peter Ørntoft til reklamebureauet i sidste uge, at han havde opdaget deres tyveri, og at han regnede med at blive kompenseret på en passende måde. Han gav firmaet en frist til i går onsdag den 15. juni, og det var noget bureauet kunne forholde sig til.
 
- De nævnte, at de var utrolig kede af situationen, og de nævnte, at det var en fejl fra deres pr-afdeling, og at projektet som sådan ikke er blevet lanceret endnu. Samtidig snakkede vi om, at de havde snakket sammen i administrationen, og de var villige til at indgå et forlig i form af en økonomisk kompensation og en form for kreditering, som er det, det har været vigtigt for mig at få, fortæller Peter Ørntoft.
 
Nok ikke første gang
 
Designeren var dog ikke tilfreds med det første udspil, reklamebureauet kom med, men efter en forhandling lykkedes det ham at få en mere omfattende kreditering, end bureauet selv foreslog - og at få tredoblet det beløb, de ville give ham i kompensation. Det er noget, der glæder Peter Ørntoft, som dog alligevel står tilbage med en underlig smag i munden.
 
- Det er selvfølgelig rart, at vi er nået frem til et resultat sammen. Men samtidig det fortæller måske noget om, at det er en situation, de er vante til at stå i - de virkede meget klare i spyttet i deres måde at kommunikere på, og retorikken har under hele forløbet været på sådan et fornuftigt og positivt plan, fortæller designeren.
 
Hvis aftalen går igennem, kan designeren i øvrigt glæde sig over, at Young & Rubicam har indstillet deres kampagne til verdens mest prestigefyldte reklamefestival i Cannes, Cannes Lions International Advertising Festival.
Battins billede

Kommentarer

Mikkel Holm-Knudsens billede
Mikkel Holm-Knudsen

Jeg synes at Peter's er den pæneste!

Michael (Make)s billede
Michael (Make)

Rimeligt tynd forklaring "projeketet som sådan ikke er blevet lanceret endnu"... åbenbart nok lanceret til at Peter har fået øje på det helt herover i Danmark. God at der blev en eller anden form for oprejsning økonomisk og kunstnerisk - men det var nok også en letkøbt sejr for Y&R, da det nok mest er os i branchen der studser over den her slags ting og komm op i det røde felt.

Christina Bruun Olssons billede
Christina Bruun...

Det er simpelthen helt utrolig pinligt. Men et interessant studie i hvornår noget virker og ikke virker. Der er ikke nogen tvivl om at Peter Ørntofts design har langt større virkning end kopierne. Mon ikke det er den manglende kontrasten og dybde ved den gule farves fravær der gør den store forskel?